HTTP/2
BEKAPCSOLTUK!

Akik ismerik a Nethelyet tudják, hogy a folyamatos fejlesztés, az új technológiák bevezetése nálunk nem valami marketing szöveg. A hozzáállásunk 2019-ben sem változik, így örömmel jelenthetjük be, hogy az első nagyobb fejlesztésünk elkészült, mától támogatjuk a HTTP/2-t. A HTTP/2 2015-ben jelent meg és mára már felkészült a széles körű alkalmazásra, melynek köszönhetően gyorsabb elérést biztosíthatunk a weboldalaknak.
Ez remek, de minek?
A rövid válasz: gyorsaság

Aki egy kicsit is foglalkozott már online marketinggel tudja, hogy a weboldal betöltési ideje egyre fontosabb, mind a látogatók, mind pedig a keresők szemében. A gyorsabb weboldalon jobban "érzi" magát a látogató, a keresők pedig a lassabb konkurenciánál előkelőbb helyre rangsorolják őket.
A HTTP/2 jelentős gyorsulást eredményez, főleg nagy oldalaknál, ahol sok a megjelenítendő elem kerül betöltésre (képek, css, js).
Előnyként említhetjük azt a tulajdonságát is, hogy csak HTTPS-es, azaz biztonságos oldalaknál működik, így ösztönzi az interneten működő oldalak tulajdonosait a váltásra. ( Még szerencse, hogy a tárhelyeink mellé jár az ingyenes Let's Encrypt tanúsítvány is )
Hogyan működik a gyakorlatban?
Rendkívül leegyszerűsítve:
  HTTP/1.1: kérem azt, kérem azt, kérem azt, kérem azt is, és még ezt, meg ezt...
  HTTP/2: KÉREM EZEKET!

Amikor egy linkre kattintunk betöltődik egy oldal, ezt mindenki tudja. Valójában a folyamat kicsit bonyolultabb, ugyanis egy oldal megjelenítéséhez több elem letöltése szükséges melyekből végül összeáll a böngészőben megjelenő tartalom. Képek, css, javascript, betűtípusok és még folytathatnánk. A HTTP/1.1 használatakor ezeket az elemeket a böngésző egyesével kéri le a szervertől ráadásul minden kéréshez külön kapcsolatot nyit, melynek felépítési idejével is számolni kell. Ez persze nem tűnik soknak, de egy webshopban megjelenő 30-40 kép, a hozzá tartozó néhány betűtípus, egy két stíluslap és a böngészőben futó folyamatokért felelős javascript kódok letöltésével máris több tucat kérésről beszélhetünk, így gyorsan összejöhet egy olyan betöltési idő, amit a látogatók már lassúnak érzékelnek.
A HTTP/2-vel működő weboldal ezzel szemben egy kapcsolatot nyit a szerver felé és azon keresztül egyidőben több elemet kér le, így gyorsabban áll össze a tartalom. Sőt, a szerver képes elküldeni az oldal elemeit az előtt, hogy a böngésző kérné őket. Azért ez jól hangzik, nem igaz?
Hogyan kapcsolhatom be a weboldalamra?
Aki ismeri a Nethelyet, az tudja, hogy szeretjük az újdonságokat. Ezzel szemben nem szeretjük az ügyfeleink életét nehezíteni, ezért amit lehet megoldunk helyettük. Tettük ezt a HTTP/2 bevezetésekor is, ugyanis minden nálunk működő biztonságos weboldalra kérdés nélkül bekapcsoltuk. Problémát biztosan nem okoz, mivel visszafelé kompatibilis, tehát ha a látogató böngészője nem támogatja ezt a technológiát, akkor minden működik a korábbi (HTTP/1.1) módon.
Más szolgáltatónál vagyok, nálam működik?
Ha más tárhelyszolgáltatónál helyezte el a weboldalát ITT ellenőrizze, hogy támogatják-e a HTTP/2-t. Ha Önnek is fontos a weboldala sebessége és jelenleg nem érhető el a HTTP/2, akkor költözzön át hozzánk, munkatársaink ebben is készséggel állnak rendelkezésére.
Hamarosan újra jelentkezünk!

info@nethely.hu

+36-1-445-2040

+36-1-445-2038

Kérdése van?
Üzenjen nekünk!