Főoldal / Paraméterek, beállítások fejlesztőknek / Mi az impresszum és miért van rá szükség?
Értékelés:
Hasznosnak találta cikkünket?

Mi az impresszum és miért van rá szükség?

Az impresszum a weboldalak kötelező eleme, tartalmát a 2001. évi CVIII. törvény szabályozza, amely az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal és az információs társadalommal foglalkozik.

Az előírás szerint a weboldal tulajdonosának adatait és elérhetőségeit (például egy webshop esetén a cégadatokat, bankszámla adatokat, email címet és telefonszámot), valamint az oldalt kiszolgáló tárhelyszolgáltató nevét és elérhetőségeit kell tartalmaznia.

Abban az esetben, ha oldalunkon nem tesszük elérhetővé az impresszumot vagy annak tartalma nem felel meg a jogszabályban meghatározottaknak, az több millió forintos bírságot is vonhat maga után! 

Egy szabályos impresszum oldal létrehozása nem nagy ördöngösség, könnyen tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges pénzbüntetést.


Hova kerüljön?

Fontos, hogy könnyen elérhető legyen, ezért célszerű az impresszum számára egy külön aloldalt készíteni és a rá mutató menüpontot a weblapon jól látható helyen megjeleníteni. Amennyiben weboldala rendelkezik lábléccel, úgy az tökéletes pozíció lehet az impresszum számára. A menüpontnak pedig célszerű az impresszum megnevezést adni.
 

A 2001. évi CVIII. törvény 2014. január 1. óta hatályos 4 § h) pontja kimondja, hogy az érintett weboldalakon a tárhelyet biztosító szolgáltató adatai és elérhetősége szintén kötelezően megjelenítendő elem!

A tárhelyszolgáltatási adatok kötelező feltüntetésének indoka az, hogy a honlap, illetve webáruház tartalmával kapcsolatos kifogásokat, valamely esetlegesen jogsértő tartalom eltávolítására irányuló igényeket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani.

 

Egy megfelelő tartalommal rendelkező impresszum oldalnak az alábbi információt mindenképp tartalmaznia kell:

Vállalkozás adatai:
Cégnév: Kovács és Társa Kft.
Adószám: 12345678-2-43
Székhely: 1234 Budapest, Fehérvári út 1.
Levelezési cím: 1234 Budapest, Fehérvári út 1.
Telefonszám: 06-1-123-4567
E-mail cím: info@sajatdomainnevem.hu
Cégjegyzékszám: 01-09-123456
Bankszámlaszám: 11111111-22222222

Webtárhely szolgáltató adatai:
Cégnév: Nethely Kft.
Székhely: 1115 Budapest, Halmi utca 29.
Fióktelep: 6724 Szeged, Teréz utca 34.
Webcím: https://www.nethely.hu
Elérhetőség: https://www.nethely.hu/rolunk
 

Speciális szakterületek esetén további információ feltüntetésére is szükség lehet (például a szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság, hatósági engedély száma, stb)!

Hiányos az impresszum aloldalam, büntetésre számíthatok?

Amennyiben a weboldaláról hiányzik az impresszum vagy annak tartalma hiányos, az fogyasztóvédelmi bírságot vonhat maga után. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden hiányos impresszummal rendelkező weboldal tulajdonost meg fognak büntetni, de egy esetleges ellenőrzés esetén ezzel könnyedén találnak fogást a vállalkozáson.

Információink szerint jelenleg a kiszabható bírság kisebb vállalkozások esetén 15 ezer és 2 millió forint között kerül megállapításra, nagy forgalmú vállalkozások esetén pedig 200 ezer és 500 millió forint intervallumban mozoghat.

Ezt az oldalt eddig 2875 alkalommal keresték fel.

Bejelentkezés

e
s
c
Felhasználó megjegyzése
Hibás bejelentkezési adatok!
Még nincs fiókja? Regisztráljon